Over mij

Margriet Naber – 06 4175 3818

​De eerste keer dat ik live muziek meemaakte kwam die van de marching bands toen ik met mijn vader naar de intocht van de Vierdaagse in Nijmegen stond te kijken. Ik was zo enthousiast dat mijn vader zei: “Margriet gaat later met de muziek mee”. Dat is ook gebeurd. Ik begon met piano en blokfluit en hield ook veel van dans. Op het Rotterdams Conservatorium studeerde ik af in “Muziek en Beweging/Ritmiek/AMV” waar ik met saxofoon en jazz begon. Ik werkte als pianobegeleider van danslessen, als volksdansdocent en als pianodocent. Daarna kwam ik in contact met John Tchicai’s “New Music & Improvisation” en met hem vertrok ik naar Californië. We woonden daar tien jaar en traden op met onze groep “John Tchicai & the Archetypes”. In onze muziek fuseerden we verschillende stijlen zoals jazz, rock, world, klassiek en free improvisation. We speelden in verschillende staten in de VS in clubs, op festivals en op scholen.

Later verhuisden we naar Zuid-Frankrijk naar een dorpje in de buurt van Perpignan. Ik gaf een CD uit met mijn eigen composities en richtte er een muziekschooltje op. Ik speelde er piano in mijn eigen trio en in een big band, en saxofoon in een fanfare die ook arrangementen van mijn hand uitvoerde.

Concert in Nîmes 2016

Kort geleden ben ik teruggekeerd naar mijn Nijmeegse wortels en nu woon ik weer hier.

In de aanpak van mijn lessen gebruik ik wat ik geleerd heb van de (inmiddels gestorven) John Tchicai en over hem heb ik ook een boek geschreven dat ik in 2021 gepubliceerd heb.

Ook zie ik het leven als allemaal kansen om te oefenen met de wijsheid en beoefening die ik van boeddhistisch zenmeester Thich Nhat Hanh geleerd heb. Van hem hoorde ik: “Er is geen weg naar vrede – vrede is de weg.” Misschien kun je ook wel zeggen, “Er is geen weg naar muziek – muziek is de weg”.

Ik sta klaar om het plezier in de muziek met je te delen!

Schrijf mij in voor een proefles